De kosten voor gevelrenovatie kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Bent u benieuwd naar de kosten van gevelrenovatie per vierkante meter? In dit artikel geven we u een richtprijs en informeren we u over de factoren die van invloed zijn op de kosten van gevelrenovatie.

Afhankelijk van het type gevelrenovatieproject, kunnen de kosten variëren tussen 5 en 100 euro per vierkante meter gevel. De uiteindelijke prijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals het type renovatiewerk, de staat van de gevel en het materiaal dat wordt gebruikt.

Voor gevelreparatie kunnen de kosten per vierkante meter variëren, afhankelijk van de omvang van het werk en de ernst van de schade. Het opknappen van een gevel kan variëren tussen 10 en 50 euro per vierkante meter. Bij het vernieuwen van een gevel, waarbij de gehele gevel wordt vervangen, moet u rekening houden met hogere kosten van gemiddeld 50 tot 100 euro per vierkante meter.

De kosten voor het herstellen van een gevel kunnen ook sterk variëren, afhankelijk van de specifieke schade die moet worden aangepakt. De gemiddelde prijzen liggen tussen 10 en 50 euro per vierkante meter. Het herstellen van voegwerk kan bijvoorbeeld tussen 8 en 40 euro per vierkante meter kosten, terwijl het vervangen van beschadigde gevelstenen gemiddeld 10 tot 20 euro per steen kost.

Om een accurate prijsindicatie te krijgen voor uw gevelrenovatieproject, is het altijd aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende gevelrenovatiebedrijven. Zij kunnen uw specifieke situatie beoordelen en een gedetailleerde kostenraming opstellen.

In de volgende secties van dit artikel bespreken we in meer detail de kosten van verschillende soorten gevelrenovaties, zoals gevelreiniging, voegwerken en gevelbekleding. Ook geven we handige tips om kosten te besparen bij gevelrenovatie en informeren we u over mogelijke premies die u kunt ontvangen.

Soorten gevelrenovaties en hun kosten

Gevelrenovaties zijn er in verschillende soorten en maten. Elk type renovatie heeft zijn eigen kostenplaatje. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten gevelrenovaties en hun gemiddelde kosten:

Vervangen van stenen

Het vervangen van beschadigde of verouderde gevelstenen is een veelvoorkomende vorm van gevelrenovatie. De kosten hiervoor variëren gemiddeld tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter gevel.

Vervangen van dorpels of lateien

Dorpels en lateien zijn onderdelen van een gevel die na verloop van tijd aan vervanging toe kunnen zijn. De gemiddelde kosten voor het vervangen van een dorpel of latei liggen tussen de 25 en 50 euro per uur.

Voegwerken

Het herstellen of vernieuwen van voegen is essentieel om de gevel in goede staat te houden. De kosten voor voegwerken variëren gemiddeld tussen de 10 en 30 euro per vierkante meter gevel.

Gevelreiniging

Gevelreiniging kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, zoals stoomreinigen of chemisch reinigen. De kosten voor gevelreiniging liggen gemiddeld tussen de 5 en 15 euro per vierkante meter gevel.

Aanbrengen van nieuwe gevelbekleding

Het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding kan de uitstraling van uw woning volledig transformeren. De kosten voor gevelbekleding variëren sterk, afhankelijk van het materiaal dat wordt gekozen. Houten gevelbekleding kost gemiddeld tussen de 65 en 200 euro per vierkante meter, terwijl crepi gemiddeld tussen de 40 en 65 euro per vierkante meter kost.

soorten gevelrenovaties

De bovenstaande kosten zijn slechts een indicatie en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de gevel en de staat waarin deze verkeert. Het is altijd raadzaam om meerdere offertes aan te vragen en advies in te winnen bij een specialist om een nauwkeurige prijsopgave te ontvangen voor uw specifieke gevelrenovatieproject.

Kosten gevelreiniging

Gevelreiniging is een essentieel onderdeel van gevelrenovatie. Het verwijderen van vuil, algen, mossen en andere verontreinigingen zorgt niet alleen voor een esthetisch aantrekkelijke gevel, maar ook voor behoud en bescherming van het metselwerk. De kosten voor gevelreiniging variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de gekozen reinigingsmethode en de grootte van de gevel.

Gemiddeld liggen de kosten voor gevelreiniging tussen de 5 en 15 euro per vierkante meter gevel. Let op, dit zijn slechts richtprijzen en de uiteindelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke situatie.

Methoden voor gevelreiniging

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om uw gevel te reinigen. Elke methode heeft zijn eigen voordelen en nadelen, en de kosten kunnen variëren afhankelijk van de gekozen methode. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden voor gevelreiniging:

 1. Stoomreinigen: Deze methode maakt gebruik van stoom om het vuil en de verontreinigingen van de gevel te verwijderen. Het is een effectieve en milieuvriendelijke reinigingsmethode. Kosten: gemiddeld 5-10 euro per vierkante meter gevel.
 2. Chemisch reinigen: Bij chemische reiniging worden reinigingsmiddelen gebruikt om hardnekkige vlekken en verontreinigingen te verwijderen. Het is een agressievere methode en vereist expertise om schade aan de gevel te voorkomen. Kosten: gemiddeld 10-15 euro per vierkante meter gevel.
 3. Zandstralen: Zandstralen is een methode waarbij met behulp van zandkorrels het vuil van de gevel wordt verwijderd. Het is een krachtige reinigingsmethode die vooral geschikt is voor hardnekkige vervuiling. Kosten: gemiddeld 12-15 euro per vierkante meter gevel.
 4. Vochtstralen: Vochtstralen, ook wel bekend als nevelstralen, maakt gebruik van een combinatie van water en abrasieve materialen om de gevel te reinigen. Het is een milde methode die geschikt is voor gevels met een kwetsbare structuur. Kosten: gemiddeld 8-12 euro per vierkante meter gevel.

kosten gevelreiniging

Vergelijking van reinigingsmethoden

Hieronder vindt u een vergelijkingstabel van de verschillende reinigingsmethoden en hun kenmerken:

Reinigingsmethode Voordeel Nadeel Kosten
Stoomreinigen Effectief, milieuvriendelijk Minder geschikt voor hardnekkige vervuiling Gemiddeld 5-10 euro per m²
Chemisch reinigen Verwijdert hardnekkige vlekken Kan schade aan gevel veroorzaken Gemiddeld 10-15 euro per m²
Zandstralen Geschikt voor hardnekkige vervuiling Kan schade aan gevel veroorzaken Gemiddeld 12-15 euro per m²
Vochtstralen Geschikt voor kwetsbare gevels Minder geschikt voor hardnekkige vervuiling Gemiddeld 8-12 euro per m²

Het kiezen van de juiste reinigingsmethode hangt af van de specifieke behoeften van uw gevel en uw budget. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een professionele gevelreiniger om de beste methode voor uw situatie te bepalen.

Kosten voegwerken

Voegwerken zijn een belangrijk onderdeel van het renoveren of opknappen van een gevel. De kosten hiervan kunnen variëren, afhankelijk van het type voeg dat wordt gekozen. In het algemeen liggen de prijzen voor voegwerken tussen de 8 en 100 euro per vierkante meter.

Er zijn verschillende voegsoorten waaruit u kunt kiezen:

 • Platvolvoeg: Een strakke, rechte voeg die veelal wordt toegepast bij moderne architectuur. Deze voeg is relatief eenvoudig aan te brengen en heeft een gemiddelde prijs van 10 euro per vierkante meter.
 • Bol geklopte voeg: Een voeg waarbij de bovenkant bolvormig is afgewerkt. Dit geeft een klassieke uitstraling aan de gevel en kost gemiddeld 15 euro per vierkante meter.
 • Verdiepte voeg: Een voeg waarbij een gedeelte van de steen achter de voeg verdwijnt. Dit zorgt voor extra diepte en schaduw in de gevel en heeft een prijs van ongeveer 20 euro per vierkante meter.
 • Teruggehouden voeg: Een voeg waarbij de steen iets naar achteren is geplaatst, waardoor de voeg minder zichtbaar is. Deze voeg heeft een gemiddelde prijs van 25 euro per vierkante meter.
 • Schaduwvoeg: Een voeg waarbij de zijkanten van de voeg iets zijn afgeschuind, waardoor er een subtiele schaduwwerking ontstaat. De prijs voor een schaduwvoeg ligt rond de 30 euro per vierkante meter.
 • Snijvoeg: Een voeg waarbij de voeg dieper is uitgesneden dan de steen. Dit geeft een mooi contrast en kost gemiddeld 40 euro per vierkante meter.
 • Knipvoeg: Een voeg waarbij de voeg met de hand is uitgesneden tot een scherpe V-vorm. Dit is een ambachtelijke voegsoort en heeft een prijs van ongeveer 50 euro per vierkante meter.

Elke voegsoort heeft zijn eigen uitstraling en prijsklasse. Het is belangrijk om de juiste voegsoort te kiezen die past bij uw gevel en budget.

Voorbeeld van voegwerken

Om u een idee te geven van de verschillende voegsoorten en hun prijzen, hebben we een tabel samengesteld:

Voegsoort Gemiddelde Prijs per m²
Platvolvoeg €10
Bol geklopte voeg €15
Verdiepte voeg €20
Teruggehouden voeg €25
Schaduwvoeg €30
Snijvoeg €40
Knipvoeg €50

Let op dat dit slechts richtprijzen zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren.

kosten voegwerken

De keuze voor een bepaalde voegsoort heeft niet alleen invloed op de uitstraling van uw gevel, maar ook op de kosten van de renovatiewerkzaamheden. Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over welke voegsoort het beste past bij uw wensen en budget.

Kosten gevelbekleding

De kosten voor gevelbekleding variëren afhankelijk van het gekozen materiaal. Houten gevelbekleding kost gemiddeld tussen de 65 en 200 euro per vierkante meter, terwijl crepi gemiddeld tussen de 40 en 65 euro per vierkante meter kost. Andere materialen, zoals steenstrips en gevelbekleding in metaal, hebben ook hun eigen prijsklasse.

kosten gevelbekleding

Materiaal Gemiddelde kosten per vierkante meter
Hout 65 – 200 euro
Crepi 40 – 65 euro
Steenstrips Prijs varieert per soort steenstrips
Metaal Prijs varieert per type metaal

Kosten gevel herstellen

De kosten voor het herstellen van een gevel variëren afhankelijk van het beschadigde onderdeel. Het vervangen van gevelstenen kost gemiddeld €12,50 per steen, terwijl het vervangen van een dorpel of latei gemiddeld €35 tot €40 per uur kost. De prijzen zijn afhankelijk van de benodigde materialen en de duur van het herstelwerk.

kosten gevel herstellen

Om een volledig beeld te krijgen van de kosten voor het herstellen van een gevel, is het belangrijk om een gedetailleerde offerte aan te vragen bij een gekwalificeerde gevelrenovatiespecialist. Zij kunnen een inspectie van de gevel uitvoeren en de specifieke kosten en werkzaamheden bepalen die nodig zijn om de gevel te herstellen.

Kosten gevel impregneren

Het impregneren van een gevel is een belangrijke stap in de gevelrenovatie. Het impregneren zorgt namelijk voor een langdurige bescherming van de gevel tegen vocht en vuil. Hierdoor blijft de gevel er langer mooi uitzien en wordt schade zoals scheuren en loslatende verf voorkomen. Daarnaast heeft het impregneren van de gevel ook isolerende eigenschappen, waardoor de energiekosten kunnen worden verlaagd.

De kosten voor het impregneren van een gevel liggen gemiddeld tussen de 8 en 12 euro per vierkante meter. Deze prijs kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de gevel en het gebruikte impregneermiddel. Het is daarom altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen en de prijzen te vergelijken.

Het impregneren van een gevel is een specialistische klus die het beste kan worden uitgevoerd door een ervaren professional. Deze professional kan de gevel grondig reinigen en het impregneermiddel gelijkmatig aanbrengen voor een optimale bescherming.

Benieuwd naar het impregneren van een gevel? Hieronder vindt u een overzicht van de kosten:

Gevelimpregneren Kosten
Impregneren gevel €8 – €12 per m²

Let op: de prijzen kunnen variëren per specialist en regio. Het is daarom altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen en de prijzen te vergelijken.

kosten gevel impregneren

Door uw gevel te laten impregneren, investeert u in de bescherming en het behoud van uw woning. Het is een effectieve manier om de levensduur van uw gevel te verlengen en toekomstige problemen te voorkomen. Neem contact op met een professionele gevelrenovatie specialist om te bespreken welke impregneermethode het meest geschikt is voor uw gevel en om een gedetailleerde prijsopgave te ontvangen.

Tips om kosten te besparen bij gevelrenovatie

Gevelrenovatie kan aardig wat kosten met zich meebrengen, maar gelukkig zijn er manieren waarop u geld kunt besparen. Hier zijn enkele handige tips:

 1. Voer zelf voorbereidende werkzaamheden uit: Als u handig bent, kunt u bepaalde voorbereidende werkzaamheden zelf uitvoeren, zoals het verwijderen van beplanting rondom de gevel, het schoonmaken van de gevel of het afplakken van ramen en deuren. Dit kan de kosten verlagen, aangezien u minder werkzaamheden hoeft uit te besteden aan professionals.
 2. Vergelijk meerdere offertes: Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende gevelrenovatiebedrijven. Op deze manier kunt u de prijzen vergelijken en de beste deal vinden. Let echter niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit en reputatie van het bedrijf.
 3. Kies voor een specialist in uw regio: Door te kiezen voor een gevelrenovatie specialist in uw regio kunt u besparen op voorrijkosten. Bovendien zijn lokale specialisten vaak bekend met de specifieke kenmerken en bouwvoorschriften van uw regio.
 4. Maak gebruik van subsidies of premies: In sommige gevallen kunt u gebruik maken van subsidies of premies voor gevelrenovatie. Informeer bij uw gemeente of er mogelijkheden zijn om financiële ondersteuning te krijgen. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het besparen van kosten.

“Door zelf voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, offertes te vergelijken en gebruik te maken van subsidies, kunt u aanzienlijk besparen op de kosten van gevelrenovatie.”

Met deze tips kunt u kosten besparen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de gevelrenovatie. Zorg ervoor dat u altijd samenwerkt met ervaren en betrouwbare professionals om ervoor te zorgen dat de renovatie wordt uitgevoerd volgens de hoogste normen.

kosten besparen gevelrenovatie

Tips om kosten te besparen bij gevelrenovatie
Voer zelf voorbereidende werkzaamheden uit
Vergelijk meerdere offertes
Kies voor een specialist in uw regio
Maak gebruik van subsidies of premies

Premies voor gevelrenovatie

Voor gevelrenovatie zijn er mogelijkheden om premies of subsidies te ontvangen. Deze premies kunnen bijdragen aan het verlagen van de kosten. U kunt bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een renovatiepremie of een lokale premie van uw gemeente. Op vlaanderen.be en premiezoeker.be kunt u meer informatie vinden over de mogelijke premies.

Premie Beschrijving
Renovatiepremie De renovatiepremie is een premie die u kunt aanvragen voor het renoveren van uw gevel. Deze premie is bedoeld voor particulieren en wordt uitgereikt door de Vlaamse Overheid. Om in aanmerking te komen, moet uw woning minstens 30 jaar oud zijn en moet u voldoen aan enkele voorwaarden.
Lokale premie Sommige gemeentes bieden een lokale premie aan voor gevelrenovatie. Deze premie kan variëren afhankelijk van de gemeente waarin u woont. Het is raadzaam om contact op te nemen met uw gemeente om te informeren naar de mogelijke premies en de voorwaarden waaraan u moet voldoen.

Bij gevelrenovatie is het altijd verstandig om te onderzoeken welke premies er beschikbaar zijn in uw regio. Door gebruik te maken van deze premies kunt u mogelijk aanzienlijk besparen op de kosten van uw gevelrenovatie.

premies gevelrenovatie

Conclusie

De prijs voor gevelrenovatie is een belangrijke overweging bij het plannen van uw project. Gemiddeld kunt u verwachten om ergens tussen de 5 en 100 euro per vierkante meter gevel te betalen. Dit hangt af van het soort werkzaamheden dat nodig is en het materiaal dat wordt gebruikt.

Om ervoor te zorgen dat u de beste prijs krijgt, is het raadzaam om meerdere offertes te vergelijken. Door verschillende specialisten te raadplegen en hun prijzen en diensten te vergelijken, kunt u de beste keuze maken die past bij uw budget en wensen.

Let bij het vergelijken van offertes niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van het werk en de gebruikte materialen. Het is belangrijk om een specialist te kiezen die ervaring heeft met gevelrenovatie en die garant staat voor vakmanschap en duurzaamheid.